Daniel Wilk w Kulturystyka Online
Martyna Kazmieczak w Kulturystyka Online




Wróć   Kulturystyka Online Forum > KULTURYSTYKA ONLINE > Odżywianie i dieta
Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
stare 24-09-2013, 11:34
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Szkoda tylko że mathy porównując [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] z mleka miał na myśli kazeinę micelarną a porównał ją do [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] z twarogu,którą jest kazeinian wapnia.Polecam poczytać jak pozyskiwany jest twaróg,a i białko z mleka to tez dotyczy to mleka krowiego a nie UHT(ultra high temperature)które to uszkadza te micele.Co do zakwaszenia,to pisał po swoim przykładzie,jadłem ponad 2 miechy co wieczór 200 gram i zakwasiłem się okrutnie.Co do wchłaniania kazeiny to faktycznie,jest to proces długotrwały,gdyż tworzy w żołądku "glut" dzięki któremu powoli się dostaje do krwiobiegu,ale to dotyczy tylko micelarnej wersji,kazeinian wapnia wchłania się w ciągu 2 godzin jak WPC.
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Wybierz jakość Body Attack!
stare 24-09-2013, 13:39
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar mamiroma4
 
Zarejestrowany: Mar 2013
Postów: 1 058
Podziękował: 69
Dostał 39 razy "Dzięki" w 39 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Panowie czyli młodym,bez finasów i zamożności rodziców, zostaje albo nie trenować albo sterydy,masakra !!!!!!
mamiroma4 jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 15:02
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

A co sterydy masz za darmo?I nie będziesz musiał [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] jeść?
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 17:52
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Postów: 646
Podziękował: 25
Dostał 70 razy "Dzięki" w 66 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Litwin, troche tutaj pomieszales. Bialka w serze to wlasnie jest kazeina micelarna, bo to kazeina micelarna tworzy zawieszenia - struktury zwane micellami, ktore tworza ser. Te "gluty" (nie do konca poprawne porownanie ) o ktorych mowisz, to jest wlasnie ser. Kazeinian wapnia, lub inaczej - sol fosforanu wapnia, jest jedynie nazwa zwiazku chemicznego jaki tworzy kazeina pod wplywem produkcji sera. Czyli reasumujac: kazeinian wapnia to nazwa zwiazku chemicznego, a kazeina micelarna to nazwa dla struktury jaka tworzy ten kazeinian wapnia.

Proces produkcji sera nie ma jednak wplywu na profil aminokwasowy bialek w serze, a co za tym idzie, nie ma negatywnego wplywu na wartosc odzywcza tych bialek. Frakcje kazeinowe lacza sie po prostu z innymi molekulami (forsoranem wapnia) tworzac micele, a nie ulegaja degradacji (nawet przy procesie UHT, w przeciwienstwie do bialek serwatkowych ). I oczywiscie, w micelu znajduja sie frakcje szybciej i wolniej przyswajalne, ale sam fakt ze micele sie utworzyly ogolnie spowalnia wchlanianie. Kazeina micelarna nie jest wiec jakas jedna frakcja bialka, ale zlepkiem roznych frakcji kazeinowych o roznych wlasciwosciach. Zatem, twierdzenie ze "kazeinian wapnia wchlania sie szybciej niz kazeina micelarna" jest nielogiczne, gdyz kazeinian wapnia i kazeina micelarna to w zasadzie jedna i ta sama rzecz. Frakcje kazeinowe moga natomiast wchlaniac sie szybciej gdy pijemy je w postaci mleka, gdyz w tej formie micele sa rozproszone i frakcje kazeinowe wolno "plywaja" w mleku. Opisalbym to bardziej szczegolowo, ale nie chce znowu wkleic dwukilometrowego posta

Warto pomyslec tez o tym calym zamieszaniu z kazeina micelarna i wymyslona przez przemysl suplementacyjny "inna, zla kazeina" pod innym katem. Ludzie ktorzy sie tym zajmuja bardzo by chcieli, aby ich klienci mysleli ze uzywajac ich produktu uzywaja tej "dobrej" kazeiny, a jedzac twarog jedza glownie "ta zla kazeine". Kasa kasa kasa. Mowilem to juz wiele razy i powiem jeszcze raz: nie dajcie sie oglupic. Uwazam, ze warto miec puche kazeiny pod reka na sytuacje awaryjne, lub w ostatecznosci dla smaku od czasu do czasu zjesc zamiast posilku, ale nie ma w tym kazeinowym proszku niczego lepszego niz to co do zaoferowania ma twarog. W podobny sposob utworzylo sie wiele innych mitow o odzywianiu i suplementacji, no ale to juz inny temat.

Jak ktos chce to moge poszukac cos i napisac o tym jak szybko zaladek przywraca do normy wartosc ph (zakwaszenie) po posilku bialkowym Ale to juz nie na dzisiaj. Na razie to by bylo na tyle.
Mathy-C jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Mathy-C otrzymał 2 razy "Dzięki" za ten post od użytkowników:
Dasnapper (24-11-2015), pol1999 (30-12-2015)
stare 24-09-2013, 18:16
Użytkownik
Expert
 
Avatar Obi-wan
 
Zarejestrowany: May 2012
Postów: 432
Podziękował: 1
Dostał 10 razy "Dzięki" w 9 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

A może by tak serowiec ???
Obi-wan jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 18:26
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Cytat:
Napisał Mathy-C Zobacz post
Te "gluty" (nie do konca poprawne porownanie )

To masz poprawnie,tylko po co czytać taki wywód,skoro można to opisać prościej:

"Cechą odróżniającą kazeinę od innych białek jest jej nierozpuszczalność w niskim PH (takie środowisko zapewniają np. kwasy żołądkowe). Powolne wchłanianie kazeiny spowodowane jest tym, że wykazuje ona właściwości koagulacyjne, gdy zostanie wystawiona na działanie kwasów żołądkowych. Powstały w ten sposób koagulant zapewnia wolny i nieprzerwany wzrost ilości aminokwasów w plaźmie krwi. Właśnie dlatego stwierdzono, że kazeina ma długotrwałe właściwości anty-kataboliczne (ponad 7-8 godzin po strawieniu) w porównaniu z szybko-trawionymi białkami, takimi jak serwatka."





Różnica między kazeinianem wapnia a micelarną kazeiną jest taka,że micelarna kazeina – jest naturalną, niezdenaturowaną formą kazeiny występującej w mleku. Jest ekstrahowana z mleka poprzez proces zwany ultrafiltracją bez użycia chemikaliów, co czyni ten produkt o wiele bardziej biodostępnym dla organizmu (zostają zachowane wszystkie niezbędne peptydy),a kazeinian wapnia zostaje wytrącony za pomocą podpuszczki roztworów soli, kwasów, acetonu i alkoholi.Czyli twaróg zawiera zdenaturyzowane [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] .Jeżeli jest tak jak piszesz,to po co inwestować w twarogi,lepiej kupić kazeinian sodu(z zanęty dla ryb) i to wcinać.
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 18:53
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar mamiroma4
 
Zarejestrowany: Mar 2013
Postów: 1 058
Podziękował: 69
Dostał 39 razy "Dzięki" w 39 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Litwin,nie chodzi o Mnie,ale dlaczego ludzie młodzi biorą sterydy? Dobrze Ci ,że masz taką sytuację życiową,że nie musisz się za to brać.
mamiroma4 jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 19:00
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

To czy ktoś używa czy nie to jego prywatna sprawa,nie rozumiem tylko porównania cen żarcia do koksu,bo na koksie tzreba jeść jeszcze więcej.
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 19:51
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Postów: 646
Podziękował: 25
Dostał 70 razy "Dzięki" w 66 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Litwin

Mowisz o kazeinie micelarnej tak jakby byla to osobna frakcja, a jest to zbior dokladnie tych samych frakcji co frakcje kazeinowe w mleku. Tak jak napisalem, kazeinian wapnia i kazeina micelarna to prawie to samo. Pisze prawie, gdyz mowiac kazeinian wapnia masz na mysli molekularna budowe bialka, a mowiac kazeina micelarna masz na mysli strukture w jaka ten kazeinian sie ulozyl i ewentualnie inne skladniki ktore w tej strukturze moga byc uwiezione. Reasumujac: kazeina micelarna to ta, ktora juz zdazyla utworzyc micele. Kazeinian wapnia, wyjasnie dokladniej, to zbior frakcji kazeinowych, zwiazanych razem mostkami fosforanu wapnia (stad kazeinian wapnia) w strukture zwana micelem.

W procesie produkowania sera nie zmienia sie profil aminokwasowy bialek, wiec wartosc odzywcza, jezeli chodzi o bialka, pozostaje taka sama. Co do denaturacji, to wlasnie te zdenaturowane bialka sa latwiej wchlanialne. Dzieje sie tak, dlatego ze denaturacja powoduje "wyprostowanie" i "rozplatanie" lancuchow bialkowych, przez co enzymy trawienne maja ulatwiony dostep do calosci lancucha. Najlepszym przykladem jest chyba bialko jaj: pod wplywem ciepla na mojej ukochanej ceramicznej patelni, do ktorej nic sie nie przykleja, bialka jaj denaturuja, przez co ich przyswajalnosc wzrasta z okolo 50-ciu % do ponad 90ciu. Warto tutaj wspomniec ze frakcje kazeinowe pod wplywem ciepla nie denaturuja, sa jednak na ten proces bardzo czule pod wplywem, jak juz sam wspomniales, niskiego ph. Reasumujac: twarog jest super.
Mathy-C jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2013, 20:15
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Tylko że problem jest taki,iż pod wpływem działania kwasu uszkadzają się micele,wapń staje się nie organiczny i gorzej się wchłania a za tym też idzie wchłanialność całej kazeiny.To samo następuje przy UHT.
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów
BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony
Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odp. Ostatni post / autor
Twaróg Arnold Odżywianie i dieta 53 16-07-2012 18:27
Alternatywa dla placka na śniadanie debeemp Przepisy na pyszne dania 7 04-10-2011 20:17
""Paranormal Activity", czyli triumf taniego kina Fred Kino & TV 14 29-04-2010 07:44
czy taka odzwyka 85 gram białka jest dobra???olimp provit 85 Przemek007jeff Suplementy i odżywki 3 23-03-2006 05:04
Twaróg FASTER2005 Odżywianie i dieta 2 30-01-2006 14:27

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:38.
BODY ATTACK

Ostatnie obrazki

Kulturystyka: Newsletter
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin