Daniel Wilk w Kulturystyka Online
Martyna Kazmieczak w Kulturystyka Online




Wróć   Kulturystyka Online Forum > KULTURYSTYKA ONLINE > Odżywianie i dieta
Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
stare 01-10-2013, 09:14
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Postów: 646
Podziękował: 25
Dostał 70 razy "Dzięki" w 66 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

W ostatecznosci kilka fajnych porownan i faktow:

1. Proces produkcji twarogow i innych serkow twarogowych
[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]

- nigdzie, ale to nigdzie w tym dokumencie nie ma wzmianki o kazeinianie wapnia ani wodorotlenku wapnia
- cytat: Jest to związane z wytrącaniem się kazeiny, co można osiągnąć przez obniżenie pH poprzez zakwaszanie i/lub działanie enzymów proteolitycznych takich jak podpuszczka." - czyli twarog potrzebuje niskiego (kwasnego) ph aby zostal wyprodukowany. Tutaj warto dodac, ze podpuszczka moze byc uzywana do produkcji kazeinianu, ale tutaj obydwie drogi sie rozchodza.

2. Proces produkcji kazeinianu wapnia
[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]

- Nie ma w tym dokumencie zadnej wzmianki o twarogu, nic. Co nie dziwi bo kazeinian to nie twarog
- cytat: "Następnie surowiec podawano do ekstrudera wraz z 20 % roztworem wodorotlenku sodu lub wapnia w takiej ilości, aby przeprowadzić neutralizację kazeiny kwasowej od pH 4,6 do 6,8." - czyli kazeinian potrzebuje wyzszego, niemal neutralnego ph. Powstaje on po dodaniu do kazeiny (w postaci np. kazeiny kwasowej) wodorotlenku wapnia, co przy produkcji sera nie ma miejsca - struktura sera po prostu by sie zepsula, ale za to mial bys kazeinian
- Czyli podsumowujac: kazdy rozumny czlowiek czytajac to dojdzie do wniosku ze mowa tutaj o dwoch roznych procesach produkcyjnych, ktorych efektem sa dwa rozne produkty.

3. Kazeinian jest rozpuszczalny w wodzie, a twarog nie, z powodu tego ze twarog sklada sie z nierozpuszczalnych frakcji kazeiny micelarnej Do tego chyba nie musze podawac zrodla, pelno tego na necie, a jedno wkleiles sam

4. Tutaj masz fajna stronke firmy, ktora klasyfikuje niezliczona ilosc produktow (w tym takze przerozniastych serow) i ich skladnikow. Kazdy skladnik jest takze opisany (wlasciwosci, efekt na zdrowie, itp. itd.). W zadnym serze twarogowym nie ma kazeinianu wapnia (o ktorym btw tez mozna sobie na tej stronie poczytac).

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] - to akurat link to przykladowego, jednego z wielu, o smaku czarnej porzeczki

5. Badanie co do przyswajalnosci kazeiny micelarnej (90%): [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
6. Co do tej amorficznej struktury, w ktorej tak bardzo szukasz swojego zbawienia. Twarog ma amorficzna strukture do momentu kiedy zostanie scisniety do formy w ktorej go kupisz. Scisniecie go w rozne ksztalty jest mozliwe, poniewaz twarog w wiekszosci sklada sie z wody, jest plastyczny, nierozpuszczalny. Zdjecie kazeinianu wapnia ktore wstawiles, jest wysuszonym na wior proszkiem. Jezeli dodasz do tego proszku wody to sie rozpusci, a w najlepszym przypadku zamieni w mniej lub bardziej gesta papke. Do twarogu byloby to nijak podobne, juz zupelnie pomijajac fakt ze kazeinian i twarog (po raz kolejny…) to rozne produkty wytwarzane w roznych procesach i warunkach, uzywajac roznych skladnikow. Fakt, ze ci to tlumacze jest tak kompletnie bezsensowny, ze az glowa boli, no ale widocznie jest to konieczne. To tak jakbym ci musial tlumaczyc dlaczego cukier to nie to samo co np. maka pszenna. A tak zupelnie na boku, moge wkleic tu zdjecie np. mojego bialka serwatkowego i twierdzic ze to twarog, bo tez ma strukture amorficzna, lol. Wlasnie na takim poziomie jest twoje rozumowanie.

7. A teraz crème de la crème, argument ktory sprawi ze wszystkie powyzsze sa zbedne cytat z badania ktore wkleiles tutaj sam: "Properties of cottage cheese curd and the creamed product are influenced by physical microstructure of curd, comprised of the casein micelles and particles formed by aggregation and fusion of micelles." Czarno na bialym i jak byk, doslownie stoi tutaj: "[...] mikrostruktura twarogu zawierajacego kazeine micelarna i drobiny uformowane przez laczenie sie i fuzje miceli". Czego wiecej do szczescia? Nasz problem rozwiazany. Tutaj jeszcze raz link do badania:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
Najlepsze jest to, ze wkleiles to sam, nie czytajac nawet dalej niz streszczenie, ktore to i tak zupelnie zle zinterpretowales. Czytajac ten caly dokument spotkasz sie z multum wzmianek o kazeinie micelarnej w twarogu i dokladnie 0 wzmiankami o kazeinianie wapnia/wodorotlenku wapnia.

7. Jesli chcesz to moge udostepnic jeszcze kilka fajnych tekstow o kazeinie, innych bialkach, ich trawieniu, itd

Czasem lepiej sie przyznac do bledu Jesli teraz jeszcze nie zrozumiales, ze sie mylisz, to niech bog ciebie i kazdego kto mysli podobnie ma w swojej opiece. To by bylo na tyle.

Ostatnio edytowane przez Mathy-C ; 01-10-2013 o 09:35
Mathy-C jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-10-2013, 17:58
Użytkownik
Super Expert
 
Avatar Litwin
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Postów: 3 761
Podziękował: 11
Dostał 96 razy "Dzięki" w 93 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Przyznać do błędu?Czyli tak jak ty,najpierw coś piszesz,jak teraz,świecie przekonany o swojej racji a później się z tego wycofujesz.Ciebie nie można brać na serio,ja swoje napisałem,każdy wyciągnie swoje wnioski.
Litwin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-10-2013, 18:02
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Postów: 646
Podziękował: 25
Dostał 70 razy "Dzięki" w 66 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

Mnie nie musisz, dlatego wkleilem zrodla Tak przy okazji i zupelnie na serio, irytacje i docinki na bok. Uwazasz ze to co napisalem wyzej jest calkowita nieprawda i ze te zrodla klamia?
Mathy-C jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-10-2013, 18:50
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2012
Postów: 646
Podziękował: 25
Dostał 70 razy "Dzięki" w 66 postach
Domyślnie Odp: Twaróg.... zmora czy zbawienie,alternatywa taniego białka?

No coz, mysle ze gdzies tam wiesz ze twarog to micelki. Nie chcesz publicznie tego przyznac - ok, po czesci rozumiem. Zegnam, milego wieczoru.

Ostatnio edytowane przez Mathy-C ; 01-10-2013 o 19:05
Mathy-C jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów
BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony
Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odp. Ostatni post / autor
Twaróg Arnold Odżywianie i dieta 53 16-07-2012 18:27
Alternatywa dla placka na śniadanie debeemp Przepisy na pyszne dania 7 04-10-2011 20:17
""Paranormal Activity", czyli triumf taniego kina Fred Kino & TV 14 29-04-2010 07:44
czy taka odzwyka 85 gram białka jest dobra???olimp provit 85 Przemek007jeff Suplementy i odżywki 3 23-03-2006 05:04
Twaróg FASTER2005 Odżywianie i dieta 2 30-01-2006 14:27

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 02:13.
BODY ATTACK

Ostatnie obrazki

Kulturystyka: Newsletter
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin