Cytat: |
Napisa³ mamiroma4 A jak przygotowujesz te paszteciki?  |
mówisz - masz
Paszteciki razowe: sk³adniki na ciasto:
- 600 g m±ki (ja dajê razowa orkiszow±)
- 20 g dro¿d¿y tradycyjnych
- 2 du¿e jajka
- 2 ³y¿ki oliwy
- 350 ml letniego mleka
- 2 ³y¿eczki soli
- 1 roztrzepane
[Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy mog± widzieæ linki. Kliknij tutaj, aby siê zarejestrowaæ]
- odrobina cukru (pó³ ³y¿eczki, aby dro¿d¿e wyros³y)
Dro¿d¿e rozpuszczamy w po³owie mleka z odrobin± cukru . Pozosta³e mleko ³±czymy z jajkiem, oliw±. M±kê mieszamy z sol±, dodajemy do niej rozpuszczone dro¿d¿e i resztê mleka z jajkiem. Rêcznie wyrabiamy ciasto, powinno byæ miêkkie i elastyczne. Odstawiamy do wyro¶niêcia w ciep³e miejsce (na ok. 1,5 godz - powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ)
sk³adniki na farsz
- 250 g pieczarek,
- 1 du¿a cebula,
- 250 g tartej mozarelli (mo¿e te¿ byæ zwyk³y ser, ale wiadomo to ju¿ wiêcej kcal)
- sól i pieprz.
- spray do sma¿enia,
Cebulê kroimy w kostkê, podsma¿amy. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki, lekko solimy. Podsma¿amy a¿ odparuje woda, doprawiamy. Dodajemy ser i mieszamy. Farsz gotowy.
Wracamy do wyro¶niêtego ju¿ ciasta, Dzielimy je na 2 równe czê¶ci. Jedn± rozwa³kowujemy na grubo¶æ ok 0,5 cm. Przecinamy wzd³u¿ na pó³, na ka¿d± z tych po³ówek nak³adamy 1/4 czê¶æ farszu. Zawijamy w rulon, miejsce z³±czenia dociskamy. Rulon mo¿na poci±æ na kawa³ki jak kopytka (pamiêtacie jeszcze jak wygl±daj± kopytka

, ale ³atwiej nam bêdzie jak go tylko ponacinamy, a do koñca potniemy ju¿ po upieczeniu. Podobnie postêpujmy z drug± czê¶ci± ciasta. Tak przygotowane rulony uk³adamy na blaszcze wy³o¿onej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ¶ciereczk± (czyst±!) na pó³ godziny aby jeszcze podros³y. Przed w³o¿eniem do piekarnika smarujemy je zm±conym bia³kiem, mo¿na posypaæ ulubionymi zio³ami lub sezamem.
Pieczemy 20 minut w 200 °C.
Wiem, ¿e troszkê skomplikowane, ale warto raz na rok siê postaraæ.