Dla tych, którzy mają już dość tuńczyka z puszki Proponuję wykonać przepyszny omlet z tuńczykiem.
Składniki:
- 6 białek jaj
- 30g płatków górskich
- pół puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- pomidor, brokuły
- do polania sok pomidorowy
- przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, curry.
Wykonanie:
Blendujemy najpierw płatki, [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] jaj, i przyprawy. Rozmaryn idealnie pasuje do takiej ryby jak tuńczyk – musicie spróbować. Kroimy pomidory, brokuły i inne warzywa jeśli chcecie. Brokuły można wcześniej sparzyć wrzątkiem, żeby były miększe.
Przygotowane ciasto, warzywa i tuńczyka mieszamy razem i wylewamy na rozgrzaną wcześniej patelnię.
Ja użyłam oleju w sprayu PAM 0kcal.
Wszystko wylewamy na patelnię i przypiekamy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy już placek jest ścięty, delikatnie przekładamy go na drugą stronę. Polewamy sokiem pomidorowym lub ketchupem – oczywiście kto może i smacznego!
ja zawsze kupuje z firmy Princess w kawałkach.
Rozdrobnionego też nigdy nie kupuję, bo tam to po prostu jest wszystko i śmierdzi jakby się stało nad kutrem rybackim.
Dziś kupowałam taką dużą puszkę w Carrefour za chyba 10,99 wiem, ze są też do kupienia w Kauflandzie.
Sprawdzone, więc już nie kupuję z innej firmy.
a co do musztardy to rzeczywiście jeśli ktoś ma problemy ze złym posmakiem to wtedy musztarda zabija smak kutra )) ja tam wolę, żeby od początku ryba pachniała rybą a nie żeby musieć neutralizować smród hahahhahah te z Princess mi odpowiadają. Fajnie jest użyć też rozmarynu, bardzo dobrze komponuje się z tuńczykiem.
Ja od czasu jak kiedyś po treningu musiałem zmęczyć suchego tuńczyka z makaronem, nie mam ochoty na niego, ale jeśli nie jest suchy z jakimś dodatkiem, to do wszystkiego pasuje, chociaż ja raczej traktuje go jako szybkie danie na wynos z chlebem.
Makaron, tuńczyk, olek lniany, rozmaryn, sól, pieprz. Pomidorki lub sok pomidorowy i mamy pyszne danie hmmm musze sobie jutro takie coś zmajstrować) Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0_6 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Version/7.0 Mobile/11B651 Safari/9537.53
Testowałem dzis tego tuńczyka z Princess. Rzeczywiście jest dobry. Pierwszy tuńczyk który mozna zjesc bez dodatków prosto z puszki. . I sa solidne duze kawałki i a nie trociny. Cena mała puszka 130 gram 8 zł , duza puszka 400 gram (masa samego tunczyka 230gram) 14zł Carrfour . Nie ekonomicznie ale dla odmiany od kury trza jesc raz po raz cos innego