Sztanga olimpijska
Witam,
Po kilku latach ćwiczeń przyszedł czas na remont siłowni wraz z wymianą sprzętu. Ową wymianę zaczynam od zakupu nowej sztangi, ponieważ poprzednia się wygięła (bardziej drut niż sztanga). I tutaj zaczynają się wątpliwości…
Jestem zdecydowany kupić sztangę olimpijską (20kg, 220cm), ale nie wiem konkretnie jaką oraz czym się kierować przy zakupie tego cuda. Zdaje sobie jednak sprawę, że nie da się kupić sztangi dobrej jakości poniżej 500zł, na co jestem w stanie przeznaczyć do 1000zł.
Wymagania… pierwszym kryterium którym bym się kierował to, czy podczas robienia martwego ciągu ciężar który jest na tulejach nie pozostawi pogiętych tulei. Widziałem nie raz, że podczas robienia martwego ciągu tuleje potrafiły się pogiąć, co w konsekwencji doprowadziło do niemożności założenia na sztangę odważników 1,25kg oraz 2,5kg. Dalszoplanowym kryterium jest dla mnie wytrzymałość ze względu na ciężar, choć lubię robić martwy ciąg powyżej 200kg.
I po wyczerpującym wstępie mam pytania: czy są polscy producenci, którzy maja w swojej ofercie dobre jakościowo sztangi? Czy może pójść w stronę zagranicy (np. ATX)? Jaką sztangę polecilibyście?
|