18-11-2014, 22:08
| Użytkownik Super Expert
Podziękował: 41
Dostał 82 razy "Dzięki" w 82 postach
| Sprawdzone ćwiczenia na środek klatki piersiowej
Proponuję "TOP-LISTĘ" sprawdzonych ćwiczeń na środek klatki piersiowej.
Nie mam na myśli wszystkich istniejących, tylko te, które ujęte przez Was w planie treningowym zrobiły swoje i są godne przetestowania.
|
| |
18-11-2014, 22:11
| Odp: Sprawdzone ćwiczenia na środek klatki piersiowej
Wyciskanie sztangielek w uchwycie neutralnym; talerze sztangielek złączone do siebie; brak całkowitego wyprostu ramion z przytrzymaniem.
|
| |
18-11-2014, 22:16
Podziękował: 8
Dostał 210 razy "Dzięki" w 209 postach
Butterfly jak dla mnie nr 1
|
| |
18-11-2014, 22:31
| Użytkownik Dobry paker
Podziękował: 32
Dostał 23 razy "Dzięki" w 22 postach
Jak dla mnie każde wyciskanie sztangielek czy to na skosie czy to na płaskiej z dodaniem ruchu ściskającego przy końcowej fazie ruchu fajnie nabija środek klaty.  |
| |
18-11-2014, 22:32
| Moderator Super Expert
Podziękował: 30
Dostał 88 razy "Dzięki" w 79 postach
| Odp: Sprawdzone ćwiczenia na środek klatki piersiowej [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] |
| |
18-11-2014, 23:11
| Użytkownik Expert
Podziękował: 2
Dostał 11 razy "Dzięki" w 11 postach
Tak jak ktoś wyżej napisał każde wyciskanie skupiając się na ściskaniu będzie bardziej angażowało środek, ale najbardziej ćwiczenia stricte ściskające na klatkę, tak jak butterfly(ale nie klasyczne rozpiętki), ściąganie linek dolne i górne, rozpiętki z linkami wyciągów, wycikanie ściskające hantli, wyciskanie talerza ściskając go rękoma, tylko nie trzymając, tylko ściskając go oburącz tak wyciskać.
|
| |
19-11-2014, 09:50
| Użytkownik Dobry paker
Podziękował: 2
Dostał 21 razy "Dzięki" w 18 postach
jak dla mnie skos w górę, dół oraz płaska gryf prosty uchwyt na szerokości barków i wyciskasz tak jak normalny ciężar na klatkę z możliwie max wyprostem rąk. Do tego dorzucam talerz trzymany na prostych rękach przesuwanie go od klatki do oczu (pozycja stojąca).
|
| |
19-11-2014, 09:56
| Użytkownik Dobry paker
Podziękował: 3
Dostał 11 razy "Dzięki" w 10 postach
Tak jak pisał Gotak.. wycisk wąsko na sztandze. Dłonie trzymane na wysokości barków lub nieco szerzej, ale łokcie prowadzone daleko od tułowia. Trochę bardziej popracuje triceps, ale sprawdzone nie tylko przeze mnie |
| |
19-11-2014, 16:31
| Użytkownik Bywalec
Podziękował: 3
Dostał 11 razy "Dzięki" w 11 postach
Tak właściwie nie na czegoś takiego jak środek klatki (istnieje tylko mięsień piersiowy większy i mniejszy)  No ale wiadomo o co chodzi 
Po wyciskaniach uzupełniająco na "środek" klatki wykonuję to ćwiczenie [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] Co prawda angażuje ono również przedni akton barków no ale mi to akurat nie przeszkadza gdyż w dzień klaty robię również barki.
A no i talerz należy ściskać jak najmocniej żeby był efekt
|
| |
19-11-2014, 23:20
| Odp: Sprawdzone ćwiczenia na środek klatki piersiowej Cytat: |
Napisał arcysko96 Tak właściwie nie na czegoś takiego jak środek klatki (istnieje tylko mięsień piersiowy większy i mniejszy)  No ale wiadomo o co chodzi 
Po wyciskaniach uzupełniająco na "środek" klatki wykonuję to ćwiczenie [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
Co prawda angażuje ono również przedni akton barków no ale mi to akurat nie przeszkadza gdyż w dzień klaty robię również barki.
A no i talerz należy ściskać jak najmocniej żeby był efekt | Zapewne robiłeś to ćwiczenie w dłuższym czasie, skoro je polecasz, zapewne przyczyniło się do poprawy jakości "środka klatki". Zakładam, że tak bo inaczej byś go nie propagował.
Przy jakiej partii je wykonywałeś? Ile serii i z jakim obciążeniem ? Stosowałeś progres, czy stosowałeś stałe obciążenie ? Po jakim czasie zaobserwowałeś poprawę ?
|
| | Tagi | barki, barków, ciężar, cwiczen, ćwiczeń, doda, efekt, efekty, ego, gryf, hantle, klasyczne, klatę, klatke, klatkę, max, mięsień, mięsni, mięśni, moc, naramiennych, pawel, piersiowej, pytanie, ramion, rozpiętki, serii, sztangielek, treningowym, treningu, triceps, uchwyt, większy, www, wycisk, wyciskanie, youtube  | Narzędzia wątku | | Wygląd | Wygląd liniowy | |