Jeżeli mogę to przedstawię swój plan na klatkę piersiową, który jest absolutnie dla mnie idealny na dodatek powiem,że jestem instruktorem na siłce COLOSEUM w Zabrzu i często komuś coś tam doradzam a więc kilka osób u mnie jedzie tą metodą i widzą efekty.
Pragnę polecić metodę instynktowną

.
Trening klatki piersiowej aboslutnie 1 w tyg jest 100 % wystarczający.
Powiem co nieco na temat mojej metody
Do każdego swojego treningu podchodze instynktownie tzn.
Przypuśćmy, że robimy klatę.
Zawsze plan mam rozpisany 7-8 tyg po czym zmieniam split lub całkiem rodzaj treningu ale nie o tym pisze.
Każdy nasz trening powinien zawierac 2 ćwiczenia dla duzych grup i 1 dla małych, które będzie stałym ćwiczeniem nie zmieniajacym się przez 7-8tyg.
Przykład
KLATA
WYCISK NA SKOSIE SZTANGĄ BĄDŹ HANTLE - ĆWICZENIE 1 STAŁE WYKONYWANE PRZEZ 8TYG
WYCISK NA PŁASKIEJ ŁAWCE SZTANGĄ BĄDŹ HANTLE - ĆWICZENIE 1 STAŁE WYKONYWANE PRZEZ 8TYG
POZOSTAŁE 2-3 ĆWICZENIA
DOBIERAMY INSTYNKTOWNIE NP.
dobrze po 2 typowo spinajacych cwiczeniach rozciaganac nasza klate wiec robimy
Rozpiętki z hantlami na ławce np. skośnej gornej jezeli mamy na celu powiedzmy rozbudowe górnej cześći klatki.
później pasowało by wycisnąc jakąś maszynę
a na koniec jakies 2 super serie w bramie aby max napompowac krwi do klaty.
Na to mialem ochote i tak poleciałem
Ale do czego zmierzam instynkt mówi nam , że dziś robimy 3 takie cwiczenia za tydzien znów inaczej i znów inaczej
jedyne czego nie zmieniamy to 2 pierwsze cwiczenia.
Ogólnie rzecz biorąc powinno unikać się przyzywczajania miesni do danych ćwiczeń.
Jednak nie mozna tez na stałe pozbyc sie wszystkich stałych ćwiczeń dlatego, że muszą byc też jakies 1lub2 ćwiczenia do których sie przyłożymy
Polecam metode jest bardzo skuteczna