zródlo:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
Po przepisie na ciasteczka orzechowe, które pojawiły się tu już jakiś czas temu przyszła kolej na podobne ciastka ale tym razem z bakaliami i na Waszą prośbę, bez użycia odżywki białkowej, którą przecież nie każdy musi mieć zawsze pod ręką. Dziś ciastka mocno aromatyczne, przypominające smakiem pierniki. Również szybkie w przygotowaniu i pomimo 60g cukru trzcinowego, na 100% bardziej dietetyczne niże ciastka z jakiejkolwiek cukierni. Oczywiście cukier trzcinowy można zastąpić różnego rodzaju zamiennikami dostępnymi w naszym sklepie.
Czas przygotowania: 10min + 15min pieczenie
Składniki 16 sztuk
120g mąki orkiszowej
120g płatków owsianych
60g cukru trzcinowego lub łyżeczka stewii
180g ulubionych bakalii (morele, śliwki, rodzynki, daktyle …)
1 jajko
40ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka imbiru
kilka skruszonych goździków
odrobina mleka
Przygotowanie
Bakalie kroimy na drobne kawałki i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce umieszczamy wszystkie składniki, mąkę, płatki, cukier trzcinowy (opcjonalnie syrop klonowy, stewię lub cukier brzozowy), proszek do pieczenia, przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wbijamy jedno jajko, dodajemy olej oraz zaparzone i odsączone bakalie, mieszamy dodając stopniowo małe ilości mleka. Masa ma być jednolita i dość gęsta, nie może być za rzadka aby ciastka się nie rozleciały. Dobrze wyrobioną masę odstawiamy na kilkanaście minut. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki, które następnie spłaszczamy do postaci ciastek i umieszczamy na blasze, na sreberku lub papierze do pieczenia. Co dwa ciastka należy opłukać ręce zimną wodą, ponieważ ciasto będzie przyklejało się do rąk i ulepienie wszystkich ciastek „tymi samymi rękoma” nie będzie możliwe. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut. Po 10-15 minutach warto sprawdzić jak się mają nasze ciastka i pilnować aby się nie przypaliły od góry. Jeśli z kolei po 15 minutach ciastka są zbyt mokre, warto potraktować je przez 2-3 minuty temperaturą w wysokości 200-220 stopni aby odpowiednio się przypiekły i były z wierzchu bardziej chrupiące. Każdy piekarnik może piec nieco inaczej, dlatego trzeba znaleźć swój złoty środek. Dla wygodnych i nie lubiących brudzić sobie rąk dodam, że zamiast lepić ciastka rękoma, można upiec je w papilotach do muffinów, umieszczając masę do 1/3 wysokości foremki.
Ciastka są świetne! Gorąco Polecam!
Smacznego!
Wartości odżywcze [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] : 34g
Węglowodany: 357g
Tłuszcz: 59g
Kalorie: 2065 kcal
na jedno ciastko
Białko: 2,1g
Węglowodany: 22,3g
Tłuszcz: 3,7g
Kalorie: 129 kcal