Daniel Wilk w Kulturystyka Online
Martyna Kazmieczak w Kulturystyka Online
Wróć   Kulturystyka Online Forum > KULTURYSTYKA ONLINE > Odżywianie i dieta
Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
stare 19-01-2011, 16:43
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe

PODSTAWOWE INFORMACJĘ O DIECIE NA MASE:
- Najlepiej spozywac posilki mniejsze i czesciej. Niech bedzie to ok. 5-6 posilkow w ciagu dnia, i przerwa miedzy posiłkami nie dłuzsza niz 2-3h
- Nalezy ograniczac "zle" tluszcze, slodycze i zywnosc przetworzoną.
- Nalezy jesc ok. 20-30% bialek, 50-60% weglowodanow oraz ok. 15% tluszczow
- Okres niejedzenia nie powinien byc dluzszy niz 4 godziny.
- Mozna robic sobie tzw. dzien wolny od diety. ja np. robie tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemnosci, jednak w miare rozsadnie.
- Przed treningiem nalezy zjesc duza ilosc weglowodanow zlozonych aby w sposob ciagly zaopatrzyc sie w energie potrzebna do intensywnych cwiczen.
- Bezposrednio po treningu spozywamy duza ilosc weglowodanow aby uzupelnic.
- Wieczorem nalezy unikac juz weglowodanow, a na ostatni posilek przed snem spozyc samo bialko.
- W jednym posilku starac sie nie spozywac wiecej niz ok. 40g bialka.
- pijemy głównie wodę mineralną niegazowaną 3-4 litry dziennie
- unikamy słodyczy, chipsów, coli, napojów gazowanych
- mleko pijemy tylko, jeżeli nie mamy problemu z tłuszczem oraz z trawieniem laktozy



JAKIE PRODUKTY SPOŻYWAĆ:


BIAŁKO:
Ilosc spozywanego bialka dziennie powinna wynosic 2-3g na kg masy ciala. 1g [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] to 4 kcal. Spożywaj: piersi z kurczaka, wołowina, ryby (makrela, filety mintaja, morszczuka, tuńczyk), jaja, twaróg chudy.

WĘGLOWODANY:
Źródła węglowodanów: ryż, płatki owsiane, makaron, ziemniaki, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty. Ilosc spozywanych weglowodanow podczas budowania masy miesniowej zawiera sie w granicach 5-8g na kg masy. Ilosc ta zalezna jest od budowy ciala, metabolizmu oraz intensywnosci cwiczen. 1g = 4kcal

TŁUSZCZE:
Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron. Podczas budowania masy miesniowej mozna sobie pozwolic na dodatek tluszczu w ilosci ok.1g na kg masy.
1g tłuszczy to 9 kcal


PRZYKŁADOWA DIETA

Przykładowe diety:
Dieta masowa przy wadze 70kg.
2 gramy białka / na 1kg masy ciała
4,7 grama węglowodanów / na 1kg masy ciała
0,75 grama tłuszczu / na 1kg masy ciała
2-3l wody, owoce i warzywa

7.00 - Śniadanie
100g płatków owsianych górskich
300ml mleka 0,5%
50g twarogu chudego
10g oliwy z oliwek

87,8g WW, 16g B, 19,2g T

10.00 - Śniadanie II
80g ryżu brązowego
50g tuńczyka z puszki
10g oliwy z oliwek

60g WW, 11g B, 11g T

13.00 - Obiad
100g kaszy gryczanej
100 piersi z kurczaka bez skóry
10g oleju słonecznikowego

69g WW, 19g B, 10g T

14.00 - Trening

15.00 - Posiłek potreningowy
60g odżywki typu Carbo
30g białka serwatki

56g WW, 28g B

16.15 - Obiad II
80g ryżu brązowego
100g twarogu chudego
10g oleju słonecznikowego

60g WW, 20g B, 10g T

19.15 - Kolacja
100g wołowiny (polędwica)
10g oliwy z oliwek

20gB, 13,5gT

21.45 - Kolacja II
5 białka jaj
2 żółtka
30g B

Suma: 333gWW, 144gB, 51gT
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Arnold otrzymał "Dzięki" za ten post od użytkownika:
MarkoA (04-02-2012)
stare 19-01-2011, 19:27
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie DIETY REDUKCYJNE- czyli co zjeść by schudnąć

Dieta Low carb


Podstawowe informacje:

- W dni treningowe węglowaodany mniej więcej na poziomie 2-3g na kg masy (zależnie od typu sylwetki, metabolizmu, itp.)
-Należy wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
- Po wysiłku fizycznym należy uzupełnić zapasy glikogenu (carbo, banany, sok, itp.)
- W przedostatnim posiłku dnia powinno się zjeść posiłek na bazie [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] z ograniczona ilością węgli, np. z warzywami o niskim IG
- W ostatnim posiłku dnia rezygnujemy z węglowodanów całkowicie, wybieramy wtedy same [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] , można dodać do tego odrobinę "zdrowych" tłuszczy w celu spowolnienia trawienia.
- Ilość białka należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała
- Diete rozłóż na 5-6 posiłków w ciągu całego dnia.
- Do tego wszystkiego należy dodać aeroby. Długość ich trwania - zaczynamy od 30 minut 3x w tygodniu stopniowo zwiększając ich długość do max. 60 minut

PRODUKTY KTÓRY POWINIENIEŚ JEŚĆ:

BIAŁKO:
Mięsa chude: pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, cielęcina, tuńczyk, panga, dorsz, mintaj, pstrąg
Mięsa tłuste rybie: makrela, pikling
Jaja, ew 1 raz na noc twaróg

WĘGLOWODANY
Ryż brązowy, ewentualnie biały, makaron najlepiej razowy, kasze, płatki owsiane, ew. 1 raz pieczywo żytnie pełnoziarniste

TŁUSZCZE:

Oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuszcze rybie, orzechy, słonecznik.


DIETA CKD



CZYM POWINNEŚ SIĘ KIEROWAĆ:

Dieta polega na obniżeniu spożycia węglowodanów. Węglowodany powodują wydzielanie przez trzustkę insuliny, ta zwiększa tempo przenikania glukozy z krwi do komórek, zwiększenie zapasu glikogenu w wątrobie i mięśniach oraz wzmożenie spalania glukozy.

Przy nadwyżce zjadanych kalorii bardzo sprzyja odkładaniu tłuszczu. Obniżenie spożywania węglowodanów sprawia, że organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma już węglowodanów które mógłby zamienić w energię, więc korzysta z tłuszczu. I o to nam właśnie chodzi! Ten proces zachodzi w stanie ketozy. Stan ten wystepuje wtedy gdy w wątrobie nie ma glikogenu i zaczyna się produkcja ketonów (związki toksyczne powstałe w wyniku spalania tłuszczy). Można sprawdzić ten stan używając pasków do mierzenia zawartości ketonów w moczu - do nabycia w aptece bez recepty.


DZIAŁANIE:

Na początek musisz rozplanować dietę. Zapisz swoją beztłuszczowa masę ciała Jeżeli np. ważysz 100kg i masz 20% tłuszczu zapisz 80kg, mnożysz to przez dwa i masz dzienną ilość białka w gramach które musisz spożywać. Resztę twoich kalorii stanowić będą tłuszcze.

Tu właśnie jest ten "paradoks", musisz jeść tłuszcz żeby spalać tłuszcz, nie ma innego wyjścia Samopoczucie na takiej diecie jest wspaniałe, choć pierwsze dni (nawet do 5-7 dni) sa trudne. Obniżony poziom cukru we krwi, ogólne osłabienie i złe samopoczucie mogą dać ci się w znaki, choć nie muszą, wszystko zależy od organizmu.

Oblicz ile tłuszczy będziesz jadł. Zaleca się zaczynanie z deficytem wynoszącym ok. 500 kalorii. Jeżeli nie wiesz ile wynosi Twoje kaloryczne zapotrzebowanie, pomnóż wagę ciała przez 30. Skoro ważysz 100 kg twoje zapotrzebowanie wynosi 3000 kalorii, odejmując od tego 500 kalorii i 640 kalorii które dostarczasz z białka, pozostaje 1860 kalorii na tłuszcze; czyli ok. 200 g. Ogólna ilość przyjmowanych węglowodanów nie powinna przekraczać 20 gram dziennie, co jest dosyć trudne do utrzymania. Dokładnie liczcie z kalkulatorem w ręku.

Jako że glikogen jest głównym źródłem energii dla mięśni, nie możesz po prostu zlikwidować wszystkich jego zapasów i ćwiczyć do woli. Musisz go co jakiś czas uzupełniać. Twoje półtora dnia wolnego pozwala zrobić dwie rzeczy. Musisz wynagrodzić sobie 5 dni bez węglowodanów, czyli jesz to na co masz ochotę, makaron, pizze, lody. Druga to taka, że wysoki poziom insuliny pozwoli wypełnić mięśnie glikogenem i będziesz miał energię na następny tydzień treningu.Ładowanie powinieneś zacząć się w piątek wieczorem i utrzymać przez całą sobotę do północy. Teraz musisz określić ile potrzeba tych węglowodanów. Niektórzy będa tymi szcześliwcami, że będą mogli jeść dosłownie co chcą i nie przejmować się wyliczeniami, ale skupmy się na przeciętnej osobie.

Zaleca się ok. 10-12 gram węglowodanów na kg masy; 100 g powinno być przyjęte po treningu w piatek zrobionym najlepiej wieczorem (tym zajmiemy się w punkie dotyczącym treningu) razem z szybko działającą serwatką.

Następnego dnia pochłaniamy jakieś 700 gram węglowodanów, wraz z niezmienną ilością białka czyli 160 gram.

Tak więc od niedzieli do piątku cały dzień jemy tłuszcz i białko z wyjątkiem dni treningowych gdzie po treningu spożywamy tylko białko bez tłuszczu (w piątek razem z węglowodanami), które musimy przyswoić najszybciej jak możemy.

W piątek po południu zjedz przed treningiem jakieś dwa owoce. To przygotuje wątrobę i mięśnie do ładowania węglowodanami i da ci troszkę energii na ten ostatni w tygodniu trening, który musisz wykonać. Później od piątku do soboty wieczór jedz węglowodany!

Możesz rozkoszować się polędwicą smażoną na maśle z roztopionym żółtym serem i majonezem, smażonym łososiem w śmietanie czy jajecznicą na boczku. Jest to pyszne tłuste jedzenie które pozwoli ci....schudnać.

( zródło CKD: repka.pl)
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 06-03-2011, 22:34
Użytkownik
Bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 88
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Produkty wysokobiałkowe

[align=center]
[/align]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] = muskuły. Lecz białko białku nie jest równe, aby twój organizm rozwijał się w najszybszym tempie należy dostarczyć mu [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] najlepszej jakości.

Ciągle porusza się temat [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] w kulturystyce i sportach siłowych. Proteiny najlepszej jakości dostarczane organizmowi pomogą zbudować twoją wymarzona sylwetkę. W tym artykule przedstawię listę produktów, które powinny znaleźć się w twoim jadłospisie. Wyodrębniłem 3 główne kategorie; mięso, ryby i owoce morza oraz produkty bezmięsne.

Zamieszczone produkty zostały ustawione według zawartości białka na 100 gram.

MIĘSO
1.Wołowina ? zawartość białka w 100 gramach to 36 gram. 100 gramowy stek dostarczy ci porcję dziennego zapotrzebowania na cynk który przyśpiesza regeneracje tkanek i absorpcję energii z pożywienia.
2.Pierś z kurczaka ? zawartość białka 33 / 100 gram. Jedna porządna pierś z kurczaka zaspokoi twoje zapotrzebowanie na niacynę, która usprawni twoja przemianę materii oraz zadba o układ nerwowy.
3.Polędwica wieprzowa ? zawartość białka 32 / 100 gram. Filety wieprzowe zaspokoją twoje zapotrzebowanie na tamę, która odpowiada za regeneracje twoich mięśni oraz uzupełni twółj organizm w cynk dzięki któremu organizm produkuje więcej testosteronu.
4.Indyk ? zawartość białka 30 / 100 gram. Zawarte w nim składniki wspomagają sen, który jest niezbędny podczas treningu kulturystycznego.

RYBY
1.Dorsz ? zawartość białka 63 / 100 gram. Ryba ta bogata jest w magnez dzięki któremu sportowcy nie mają skurczów podczas intensywnych treningów.
2.Małże - zawartość białka 48 / 100 gram. Te owoce morza bogate są w witaminę B12 oraz selen, który pomaga podczas regeneracji po treningowej.
3.Tuńczyk ? zawartość białka 30 / 100 gram. Stu gramowa porcja zawiera dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze typu omega-3 .
4.Krewetki ? zawartość białka 21 / 100 gram. Bardzo mała zawartość tłuszczy oraz duża dawka żelaza pozwalają szybciej spalić niepotrzebnie zmagazynowany tłuszcz w naszym organizmie.

PRODUKTY BEZMIĘSNE
1.Tofu - zawartość białka 48 / 100 gram. Duża ilość manganu, minerał ten odpowiada za jakość twoich kości.
2.Parmezan ? zawartość białka 42 / 100 gram. Białka zawarte w tym produkcje różnią się od pozostałych swoją lekkością trawienia. Zawarty w nich wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowej pracy twoich mięśni.
3.Orzechy Włoskie ? zawartość białka 24 / 100 gram. 50 gam tego produktu to twoje dzienne zapotrzebowanie na mangan który przyĹ?piesza regeneracje po treningu.

Źródło; [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
Szymon M. jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 08-03-2011, 15:17
Użytkownik
Nowicjusz
 
Zarejestrowany: Feb 2011
Postów: 23
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie RE: Produkty wysokobiałkowe

Z tym dorszem to chyba przeklamanie, bo w dzienniku treningowym vitalmaxa pisze ze ma kolo 20, wiec chyba niemozliwe zeby mial 60 gram bialka?? Poza tym nie mozna zapomniec o jajkach
UnDeRoS jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-2011, 20:30
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie Ciekawostki dotyczące diety



Skromna amerykańska lekarka rzuca wyzwanie utartym poglądom i wielkim korporacjom.
Twierdząc, że cukrzycę można wyleczyć bez insuliny.



To prawdziwy cud, że nikt jeszcze nie próbował odebrać zezwolenia na wykonywanie zawodu lekarza dr Mary Vernon z Lawrence w stanie Kansas. Od 1999 roku ta 52-letnia lekarka leczy ludzi chorych na cukrzycę metodą, która została zarzucona przez większość lekarzy jeszcze w latach 30. ubiegłego wieku. Co gorsza, stosowana przez nią metoda jest całkowicie sprzeczna z wytycznymi Amerykańskiego Stowarzyszenia Cukrzycy ADA, organizacji non-profit, która w samym 2005 roku wydała na badania 51 milionów dolarów, więc chyba co nieco wie o cukrzycy.

UPARTA PANI DOKTOR

Bez wątpienia więc dr Vernon stanowi problem, pytanie tylko, dla kogo? Z pewnością nie dla swoich pacjentów. Oni po prostu zdrowieją. Ludzie przychodzą do niej z rozpoznaniem cukrzycy typu drugiego i – potwierdzają to wyniki wszystkich dostępnych badań laboratoryjnych – wychodzą uzdrowieni. I to mimo 51 milionów bardzo konkretnych powodów, sugerujących, że to się nie może udać, a już na pewno nie dzięki zwykłemu opróżnieniu spiżarni z węglowodanów.

WĘGLOWODANY TO CUKRY

„Moim pierwszym zaleceniem dla pacjenta jest całkowita rezygnacja z węglowodanów w diecie – wyjaśnia dr Vernon, drobna, energetyczna lekarka w średnim wieku. – Często tylko tyle wystarcza, by zatrzymać objawy i by pacjent nie musiał już nigdy brać leków”. I to wszystko?! Owszem. Strategia banalnie prosta, mimo to kontrowersyjna. Jeśli dr Vernon i stale rosnąca grupa zwolenników tej metody mają rację co do węglowodanów, możemy mieć tu do czynienia z gigantycznym przeoczeniem (w najlepszym wypadku) wszystkich tych sepcjalistów od cukrzycy, którzy zalecają zupełnie inne i zazwyczaj o wiele trudniej dostępne (czytaj: droższe) sposoby walki z tą coraz częstszą chorobą.

CUKRZYCA NIE JEST CHOROBĄ ZAKAŹNĄ

...a jednak szerzy się tak szybko (zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych), że powoli można zacząć mówić o epidemii tej choroby. 10 lat temu na świecie było 125 mln chorych, obecnie liczba ta oscyluje wokół 200 milionów, a według szacunków uczonych, w roku 2025 osiągnie poziom 300 mln osób. Cukrzyca i jej powikłania stają się jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, skracając długość życia o 5 do 10 lat. Zresztą, nie tylko wcześniejsza śmierć grozi cukrzykowi. Zanim przedwcześnie odejdzie z tego świata, może mu się on zmienić w istny padół łez – ludzie chorzy na cukrzycę są narażeni na takie nieprzyjemne konsekwencje jak impotencja, utrata wzroku, choroby nerek i tzw. stopa cukrzycowa, czyli zaburzenie ukrwienia kończyn dolnych, często kończące się amputacją. „Sytuacja dojrzała do tego, żeby podjąć zdecydowane działania – przestrzega prof. David Katz z wydziału medycznego Yale University. – To, co kiedyś uważane było za cukrzycę związaną z wiekiem – dotykającą zazwyczaj otyłych ludzi w średnim wieku, prowadzących siedzący tryb życia – dziś szerzy się jak epidemia wśród dzieci poniżej 10. roku życia”.

O CO CHODZI

Z TYM CUKREM? Czym więc tak dokładnie jest cukrzyca? Mówiąc w skrócie, jest to zaburzenie wydzielania insuliny – produkowanego przez trzustkę hormonu odpowiedzialnego za wpuszczanie z krwi do komórek glukozy – cukru prostego, który Twój organizm wykorzystuje jako paliwo. Problem pojawia się, gdy – często z powodu nadwagi – Twoje komórki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny i chociaż ona puka do ich drzwi, one się nie otwierają. W rezultacie trzustka uwalnia coraz więcej insuliny, żeby dostarczyć do komórek taką samą ilość glukozy. Ta sytuacja, zwana insulinoopornością, to pierwszy stopień cukrzycy typu 2. W miarę, jak insulinooporność się zwiększa, trzustka musi wydzielać ogromne ilości insuliny, aby upchać na siłę niezbędną komórkom glukozę. W końcu trzustka osiąga pułap swoich możliwości i wtedy ilość cukru we krwi (tego czekającego na wpuszczenie do komórek) dramatycznie rośnie. Wówczas lekarze rozpoznają podwyższony poziom cukru. A może być (i często jest) jeszcze gorzej – komórki beta w trzustce, odpowiedzialne za produkcję insuliny, wyczerpane długim, ponadnormatywnym wysiłkiem zaczynają szwankować i w końcu przestają w ogóle produkować insulinę. (W cukrzycy typu 1 zaburzenia układu immunologicznego niszczą większość komórek beta). A kiedy one przestają ją produkować, jesteś skazany na dożywotnie zastrzyki z insuliny.

ALBO I NIE (JEŚLI DR VERNON MA RACJĘ)

W odróżnieniu od tłuszczu, błonnika i [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] , które mają niewielki, o ile w ogóle, wpływ na poziom cukru we krwi, węglowodany, takie jak skrobia czy cukier, pod wpływem procesów trawiennych są szybko rozkładane na trafiającą do krwiobiegu glukozę. Zatem, im więcej zjesz węglowodanów, tym wyżej i szybciej rośnie poziom cukru we krwi. Nic więc dziwnego, że jeśli masz cukrzycę, kontrolowanie poziomu cukru przez ograniczenie spożycia węglowodanów wydaje się logiczne. Bonusem jest zmniejszenie liczby kalorii, co sprawia, że chudniesz, a więc zmniejszasz ryzyko wystąpienia insulinooporności. W świetle takiego rozumowania dosyć niezrozumiała jest polityka Amerykańskiego Towarzystwa Cukrzycy (ADA), które w zalece- niach dietetycznych dla cukrzyków poleca, by budować dietę wokół pieczywa. Cukrzyk „...powinien jeść więcej produktów zbożowych, fasoli i warzyw zawierających skrobię niż jakichkolwiek innych produktów”. I chociaż poleca się pieczywo pełnoziarniste, trzeba pamiętać, że kromka pełnoziarnistego białego chleba to nadal w 80% skrobia. Zważywszy że słodycze i tłuszcze znajdują się na samym szczycie piramidy żywieniowej ADA, wygląda na to, że organizacja ta koncentruje się nie tyle na walce z cukrzycą, ile na jakichś innych schorzeniach. I rzeczywiście: „Na dłuższą metę prawdziwym zmartwieniem są choroby serca – przyznaje dr Marion Franz z 11-osobowej rady ekspertów, współautorka zeszłorocznego zestawu zaleceń dietetycznych dla cukrzyków. – To główna przyczyna śmierci cukrzyków”. Wynika z tego, że ADA używa jedzenia jako broni do walki z komplikacjami cukrzycy, zamiast do walki z samą cukrzycą. A jednocześnie w zaleceniach ADA znaleźć można informację, że ludzie, u których wykryto cukrzycę typu 2, powinni brać metformin, lek spowalniający wytwarzanie glukozy przez organizm. „Sami sobie zaprzeczają – komentuje prof. Richard Friedman, prezes amerykańskiego Towarzystwa Żywienia i Metabolizmu. – Chcą, żeby cukrzycy brali lek na obniżenie poziomu cukru we krwi, a jedocześnie zalecają dietę, która ma wręcz odwrotny skutek”.

WEŹ PIGUŁKĘ – TO PROSTSZE NIŻ JAKIEŚ DIETY

„Metorfin to coś w rodzaju zabezpieczenia dla ludzi, którzy nie chcą lub nie potrafią zastosować się do zaleceń dietetycznych i zmiany trybu życia” – wyjaśnia dr John Buse z ADA. I to jest chyba rozwiązanie zagadki. Lekarze z ADA doszli do wniosku, że ludzie – nawet chorzy – nie są w stanie wziąć spraw w swoje ręce i sami o siebie zadbać, w związku z czym zalecają im najprostszy z możliwych sposobów: weź pigułkę. Podobną rolę – przynoszenie natychmiastowej ulgi bez wysiłku – pełni insulina w zastrzykach. Dopóki w 1921 roku kanadyjski uczony Frederick Banting nie odkrył, że wstrzyknięcie insuliny chorym na cukrzycę psom przywraca im prawidłowy poziom cukru we krwi, jedynym sposobem walki z za wysokim poziomem cukru we krwi było ograniczenie spożycia węglowodanów. Dr Vernon uważa, że tamta zapoznana dziś metoda miała sens: „Uważam, że najpierw trzeba skupić się na przyczynie, a dopiero potem na symptomach – mówi. – I dlatego najpierw staram się wyeliminować węglowodany z diety”.

POTWIERDZONE NAUKOWO

Dr Vernon nie jest znachorem ani czarodziejką, lecz lekarzem, dlatego opublikowała rezultaty leczenia dietą niskowęglowoda- nową swoich ponad 60 pacjentów, by również inni mogli ją stosować. Jednak w świecie współczesnej medycyny opisy przypad- ków pacjentów pojedynczego lekarza mają niewielkie znaczenie. Dlatego w 2003 roku uczeni z Duke University postanowili sprawdzić metodę dr Vernon w warunkach kontrolowanych. Po czterech miesiącach kuracji niskowęglowodanowej 17 spośród 21 pacjentów z rozpoznaną cukrzycą albo znacznie zmniejszyło dawki przyjmowanych leków, albo mogło zupełnie z nich zrezygnować. „Gdy ogra- niczy się spożycie węglowodanów, zmniejszenie dawek insuliny i innych leków na cukrzycę jest nie tylko korzyścią. To wręcz konieczność – mówi autor badania dr William Yancy. – W przeciwnym wypadku poziom cukru we krwi spadłby zbyt nisko”.



CDN W NASTĘPNYM POŚCIE
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-2011, 20:31
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie Odp: Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe


CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER?


No dobrze, ale skoro nie można jeść węglowodanów, czyli pieczywa, makaronów, ryżu, ziemniaków itd., to co wolno jeść? Wybór wcale nie jest taki mały, jakby się wydawało: można jeść tłuszcze, [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] i warzywa, które zawierają mało skrobi, czyli te, w których zjada się nie korzenie, lecz górne części roślin. Głównym zarzutem przeciwko diecie niskowęglowodanowo-wysokotłuszczowej jest to, że – no cóż – jest wysokotłuszczowa właśnie. Bo przecież wszyscy wiedzą, że nadmiar tłuszczu w diecie to prosta droga do chorób serca, prawda? „Nieprawda! – odpowiada dr Jeff Volek, specjalista od żywienia z University of Connecticut. – Nasze badania wykazały, że zastąpienie w diecie węglowodanów tłuszczami nasyconymi ma doskonały wpływ na układ krążenia. Niskie spożycie węglowodanów zmniejsza ilość produkowanych przez organizm tłuszczów nasyconych i zwiększa wydajność spalania tłuszczów dostarczonych wraz z pożywieniem”. Jak podkreśla dr Volek, wiele badań wskazuje na większą skuteczność diety wysokotłuszczowej niż wysokowęglowodanowej w walce z chorobami serca.

NIC NA HURRA

Dlaczego zatem, mimo tak obiecujących rezultatów, dieta wysokotłuszczowa nie jest obowiązującym standardem leczenia cukrzycy? Eksperci ADA wyjaśniają, że cytowane przez zwolenników tej diety badania były zbyt krótkie, że nie są znane konsekwencje długiego jej stosowania. I w pewnym sensie mają rację, ponieważ istotnie badania nad dietą wysokotłuszczową trwają dopiero od niedawna. Jest jedno ale: znane są wyniki bardzo długich, bo trwających 25 lat badań epidemiologicznych wśród Eskimosów, którzy aż do lat 80. żywili się głównie tłuszczami i białkiem. Węglowodany stanowiły jedynie 3% ich diety. I Eskimości mieli chyba najniższy na Ziemi odsetek chorób serca i cukrzycy. W ciągu trwających 25 lat badań tylko jeden spośród 1800 ich uczestników zapadł na cukrzycę.

WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE

Sposób propagowany przez dr Vernon wymaga nauczenia się pewnej dyscypliny i pewnie nie każdy będzie umiał proponowaną przez nią dietę utrzymać. Wielu ekspertów w dziedzinie dietetyki uważa, że stosowanie surowej diety, a za taką uważa się dietę niskowęglowodanową, jest co najmniej niepraktyczne, a prawdopodobnie niemożliwe. „A co Twoim zdaniem jest bardziej niepraktyczne – ripostuje dr Vernon – unikanie chleba i cukru, czy codzienne wstrzykiwanie insuliny? Sam sobie odpowiedz na to pytanie”. „Jeśli uważasz, że insulina jest wygodniejsza, bierz ją – mówi dr Vernon. – Ale z mojego doświadczenia wynika, że ludzie, którzy wybrali opcję dietetyczną, są o wiele zdrowsi i szczęśliwsi”. Tu zamyśla się na chwilę i dodaje: „ A przecież w gruncie rzeczy o to właśnie chodzi, prawda?”


zródło: cyber-sport.us
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-2011, 20:33
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie Odp: Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe

JEDZ WOLNIEJ!

naukowo udowodniono, ze jesc wolniej = jesc mniej. kobiety jedzace bardzo powoli spaghetti - zjadaly srednio o 70kcal mniej niz te ktore jadly szybko.
badanie przeprowadzono na 30 mlodych kobietach - by udowodnic 30-letnia teorie, ze wolniejsze jedzenie pomaga cialu w "wylapaniu" uczucia sytosci a wiec pomaga nam jesc mniej.
kiedy kobietom kazano jesc szybko bez przerw - przecietnie w 9 min zjadly 646kcal.
Ten sam posilek - ale z wolnym przezuwaniem i odkladaniem widelca po kazdym nabraniu pokarmu do ust zajal im 29min. zjadly 579kcal. uczucie sytosci w grupie "wolnej" utrzymywalo sie rowniez duzo dluzej.
przy zalozeniu 3 posilkow dziennie wychodzi ok 210kcal mniej - miesiecznie jest to wlasciwie 1kg tkanki tluszczowej - tylko dzieki temu ze jeslimy wolniej




Witamina A plus Zelazo = testosteron

paradoks polega na tym, ze przez zalew informacji osobom cwiczacym trudno jest doszukac sie czegos wartosciowego. typowe zalecenia dla cwiczacych silowo to - bardzo malo tluszczu i duzo bialka.
Zapomina sie za to o kluczowej roli w budowaniu masy mesniowej, ktora odgrywa witamna A. jest niezbedna do metabolizmu bialek, produkcji testosteronu i innych czynnikow wzrostu. co wiecej - przytoczone ponizej naukowe badanie pokazalo - ze polaczenie suplementacji [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] A z zelazem wykazalo skutki takie same jak przyjmowanie samego testosteronu. Jednak zamiast polecac spozywanie prod bogatych w wit A - takich jak watroba czy tran, zaleca sie wszem i wobec diety bardzo bogate w bialko, ktore uszczupla zapasy wit A w organizmie.
Liczne badania wykazaly potezna role wit A w prod testosteronu. Suplementacja ta witamina nawet u szczurow podnosila poziom testosteronu, obnizala poziom estrogenow, powodowala wzrost ilosci transferyn odp za transport zelaza oraz wzrost ilosci czynnikow wzrostu takich jak IGFBP-4 (transportuje IGF), bialko wiazace androgeny ABP (transportuje androgeny) oraz czynnik wzrostu transformującego typu beta (wplywa na wzrost komorek przy jednoczesnym zapobieganiu nowotworom) i "steroidogenic acute regulatory protein" (jakies bialko sterydogeniczne - za cholere nie wiem jak to po polsku) - ktore odpowiada za transport cholesterolu do mitochondrium gdzie potem jest przetwarzany na sterydy (zwracam uwage na zaleznosc cholesterol-sterydy - ten temat porusze - w zaleznosci od wysokosci waszych wplat na moje konto - w kolejnym odcinku). Co wiecej wit A zmniejsza prod estrogenow przez jadra. Szczury z niedoborami wit A mialy coraz mniejsze stezenie testosteronu az do atrofii oranow plciowych (!) Podobne wyniki uzyskano w badaniach nad swinkami morskimi.
Bardzo ciekawe badanie przeprowadzono na ludziach - porownano 155 par blizniakow (bez skojarzen prosze!) znalezniono zaleznosc miedzy wit A a poziomem androgenow. (Bishop, et. al., "The effect of nutritional factors on sex hormone levels in male twins," Genet Epidemiol. 1988;5(1):43-59.)
W innym badaniu (Zadik, et. al., "Vitamin A and iron supplementation is as efficient as hormonal therapy in constitutionally delayed children," Clin Endocrinol (Oxf). 2004 Jun; 60(6):682-7.) 102 nastoletnich chlopcow drobnej postury i opoznionym dojrzewaniem plciowym podzielono na 4 grupy: kontrolna, leczona testosteronem, dostajaca suplementacje z wit A i zelaza (zelazo 12mg/dzien i wit A 6000 IU/tyg) oraz testosteron plus wit A i zelazo. najciekawsze jest to, ze wyniki leczenia u grupy testosteronowej i "witaminowej" byly niemal identyczne - rozkwit dojrzewania w grupie tescia wystapil po 9-12m-cach, w grupie wit A/zelazo po 12 m-cach. To pokazuje 2 rzeczy - opoznienia w rozwoju mozna bylo uniknac przy odpowiedniej diecie oraz ciezka praca plus prod bogate w wit A i zelazo moga dac efekty podobne do suplemetacji androgenami.
przypominam rowniez o tym, ze duze ilosci bialka zmniejszaja poklady wit A, oraz ze niskie poziomy wit A zmniejszaja mozliwosci organizmu do syntezy bialek (anabolizmu) - bledne kolo - im wiecej bialka tym mniej wit A im mniej wit A tym mniej pozytku z bialka.
Na koniec autor zaleca wiec spozywanie old-schoolowej diety - watrobki, zoltek jaj, pelnotlustego mleka, masla i tranu




zródło: cyber-sport.us
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-08-2011, 21:19
Moderator
Super Expert
 
Avatar Arnold
 
Zarejestrowany: Nov 2010
Postów: 47 143
Podziękował: 141
Dostał 591 razy "Dzięki" w 580 postach
Domyślnie Odp: Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe

Pyłek pszczeli jest mieszanką: pyłku kwiatowego, miodu, nektaru i śliny pszczół, ma formę małych kulek ukształtowanych przez owady. Jest podstawowym pokarmem pszczół ( oprócz miodu ). Sam fakt, że powstaje z pyłku kwiatowego powinien dać do myślenia. Roślina chcąc się rozmnożyć przygotowuje latem "magiczny eliksir" który ma zapewnić maksymalne szanse na rozwój nowego organizmu. Jak będziecie spacerować wiosną zwróćcie uwagę na rośliny - każda z nich korzysta z mocy zamkniętej w nasionach i rośnie co sił korzystając z najmniejszego promyka słońca.

Zatem czym jest pyłek? Wystarczy spojrzeć na skład chemiczny i... szczęka opada:

Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza

Tłuszcze - wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] - wykryto 32 aminokwasy. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12% masy

Składniki mineralne - najważniejsze z makroelementów i mikroelementów: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] - A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę

Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.


Skład chemiczny:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm

Chyba nie trzeba dodawać, że mamy tu do czynienia z preparatem witaminowym o podejrzewam 100% przyswajalności ( nie znalazłem potwierdzenia w internecie ). Bardzo ważne przy użytkowaniu pyłku jest jego... rozpuszczenie w wodzie. Pszczoły formując kulki pyłku pokrywają go śliną której nasze enzymy nie są w stanie rozpuścić. Pyłek trzeba zalać i zostawić na 8-12 godzin. Powstaje taka papka która przypomina kolorem... cóż jak ktoś rozpuści to sam oceni. Ma specyficzny smak - osobiście pijam z sokami.

A teraz kilka słów na temat działania:


Odtruwające (detoksykacyjne): Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.

-pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
-ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków, ( DLA TYCH CO LUBIĄ DOPING )
-wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
-pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.


Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.

-wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
-reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
-wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
-działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. ( WYDOLNOŚĆ I WYTRZYMAŁOŚĆ )

Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

-zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
-wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
-wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
-zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną,
-zwiększa koncentrację układu nerwowego,

Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.


Przeciwmiażdżycowe.
-pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
-pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
-wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
-wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

Antybiotyczne.
-Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
-jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
-w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
-wspomaga leczenie silnych zaparć, przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
-wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
-lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
-w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
-w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.

Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.


Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.


To wszystko w jednym "preparacie" produkowanym przez pszczoły.

zródło: cyber-sport.us
__________________
Najlepszy portal kulturystyczny w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/
Najlepszy sklep z odżywkami w Polsce - http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/
Najlepsze forum kulturystyczne w Polsce - http://www.kulturystyka-online.pl/fo...urystyczne.php
Arnold jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-02-2012, 17:15
Użytkownik
Nowicjusz
 
Avatar MarkoA
 
Zarejestrowany: Sep 2011
Postów: 11
Podziękował: 9
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe

Świetny artykuł zapewne dostosuje się do tego ponieważ jestem na sporej redukcji pozdrawiam
MarkoA jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 04-02-2012, 19:48
Użytkownik
Nowicjusz
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Postów: 10
Podziękował: 2
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Dieta na mase, dieta redukcyjna, produkty wysokobiałkowe

Świetny artykuł. Kawał dobrej roboty! Z ta pangą jednak byłbym ostrożny nie jest to ryba którą warto wprowadzać do menu.

W licznych promocjach kilogram pangi można kupić już za 7,99 zł.
Zalety te nikną jednak w trakcie bliższego zapoznanie się z historią tej ryby. Panga pochodzi z mocno zanieczyszczonego Mekongu. Rokrocznie w stanie naturalnym samice płyną w górę rzeki, aby złożyć ikrę. Jako że rejon wylęgu leży poza granicami Wietnamu, Wietnamczycy zakładają sztuczne hodowle. Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży. Chodzi między innymi o gonadotropinę kosmówkową.
Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami, które składają się z mączki rybnej, witamin, ekstraktów soi i manioku. To jednak dopiero początek chemizacji ryby. Wielu eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79).
Jaki jest efekt uboczny chemizacji ryby? Filety z pangi nie zawierają kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] , sól i woda. No i mnóstwo zanieczyszczeń. Nie bez przyczyny raz po raz Hiszpanie odmawiają przyjmowania partii tych ryb. Ostatnio zaprotestowali z uwagi na zbyt wysoką zawartość tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób grzybowych).
Ale oczywiście wybór należy do nas samych.
black_dave jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów
BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony
Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odp. Ostatni post / autor
Dieta redukcyjna do oceny kalibooss Odżywianie i dieta 2 24-04-2012 19:38
Dieta redukcyjna - do oceny bamse21 Odżywianie i dieta 18 26-02-2012 12:26
Dieta redukcyjna-odchudzanie Adi19 Odżywianie i dieta 2 20-07-2011 15:53
dieta redukcyjna bleblus Odżywianie i dieta 10 04-03-2011 22:59
dieta redukcyjna szafex Odżywianie i dieta 2 01-05-2008 23:14

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 08:27.
Body Attack Sports Nutrition
HiTec Nutrition - Odżywki dla sportowców
Kelton - Sprzęt do  siłowni, kulturystyczny, ławeczki
Activlab
Sylwester Szymczuk
Kategorie / Producenci

Ostatnie obrazki

Kulturystyka: Newsletter
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin