Artur Szudrowicz w Kulturystyka Online
Marzena Kwinta w Kulturystyka Online
Wróć   Kulturystyka Online Forum > KULTURYSTYKA ONLINE > Odżywianie i dieta
Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
stare 19-05-2008, 15:48
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 1 016
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Białko sojowe

Od kilku lat wzrasta zainteresowanie soją zarówno konsumentów, jak i naukowców zajmujących się zdrowotnymi aspektami żywienia. Moda na soję sprawia, że na świecie w ciągu roku pojawia się z niej ok. 500 nowych dań. Możemy kupić już z soi nie tylko kotlety, ale również kiełbaski, pasztet, gulasz czy flaki. Stało się tak dlatego, że soja zawiera bardzo dużo [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] , nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę.

Suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren grochu czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a grochu i fasoli - 290 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Kaloryczność produktów sojowych zależy w dużym stopniu od receptury ich przygotowania i dodanych składników. Pamiętajmy również, że ich kaloryczność należałoby właściwie porównywać z kalorycznością produktów mięsnych, które często zastępują soję w jadłospisie. W tym porównaniu soja zyskuje, zwłaszcza jeżeli przeciwstawimy ją wieprzowinie czy tłustej wołowinie.

Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu).

Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg).

Produkty sojowe
Najbardziej popularne produkty sojowe to mleko sojowe, tofu oraz sos sojowy.
Mleko sojowe jest napojem otrzymanym z namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych ziaren sojowych. Jest ono bogate w [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] oraz [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] z grupy B. Niestety zawiera mniej wapnia i witaminy D niż zwykłe mleko krowie.

Z mleka sojowego w procesie koagulacji (cząsteczki białka łączą się w większe skupienia, tworząc skrzep) otrzymuje się serek tofu. Ma on łagodny smak, dlatego może być wykorzystywany do przyrządzania wielu różnych potraw. Pod wpływem dodanych przypraw może uzyskiwać zupełnie odmienny smak. Istnieje kilka gatunków tofu. Dwa najbardziej popularne to tofu twarde, nadające się doskonale do gotowanych potraw, oraz tofu miękkie, mające śmietankową konsystencję.

Sos sojowy należy do najczęściej na świecie stosowanych przypraw. Został sprowadzony do Europy już w XVII w. przez Holendrów. Otrzymuje się go w wyniku poddania fermentacji ziaren soi i pszenicy. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje: sos chiński o słonym i ostrym smaku oraz sos japoński zdecydowanie łagodniejszy i słodszy.

Dla zdrowia
Obecnie prowadzi się wiele badań zarówno nad zdrowotnymi zaletami produktów sojowych, jak i możliwością ich wykorzystania na szerszą skalę jako zamienników mięsa. Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. Długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu ok. 85 g suchego ziarna soi dziennie może obniżać cholesterol całkowity we krwi o ok. 20%. Ochronnie na serce mogą również wpływać izoflawony, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze. Te związki (zwłaszcza jeden z nich - genisteina) są być może również odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe soi.

Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się też na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych.

Cechy niekorzystne
Mimo wszystkich zalet soi nie wolno jednak zapominać o tym, że może ona wywołać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunki, wymioty, gorączka, utrata apetytu. Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego.

Soja jak inne warzywa strączkowe zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%.

Kulturystyka

Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepszą przyswajalność. Postęp w technologii sprawił, że białko soi jest droższe niż kiedyś, jednakże ma ono więcej zalet dla kulturystów. Nowe produkty sojowe są lżej strawne. Wiele z nich zawiera mieszankę soi i serwatki, co zwiększa nie tylko ich atrakcyjność w stosunku do kulturystów, ale również ich skuteczność. Serwatka podnosi wartość biologiczną białka sojowego uzupełniając profil niezbędnych aminokwasów. Im bardziej profil aminokwasów przypomina profil serwatki tym wyższa jest jego wartość biologiczna frakcji w serwatce. Takie białka jak laktoferyna i immunoglobuliny bronią układu pokarmowego przed drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz przed skutkami nadmiernego stresu. Generalnie należy zauważyć, że nowe preparaty sojowe łatwiej poddają się trawieniu.
Mieszanka białek soi i serwatki zawiera więcej [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] niż sama serwatka. Soja zawiera około 10-11% glutaminy, a serwatka na ogół 6%. Prawie każdy wie, jak duże znaczenie ma [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] dla trenujących w pocie czoła kulturystów: przyspiesza ona procesy naprawcze i pobudza odporność organizmu. Korzystnie byłoby zatem zjadać jej jak najwięcej, zwłaszcza, bonded-glutaminę, która nie rozkłada się pod wpływem soku żołądkowego. Osoby przyzwyczajone do białek mleka, nie są specjalnie zachwycone smakiem większości produktów sojowo-serwatkowych, leszcz ulepszenia te dodatkowo zwiększają cenę tych produktów.
Sama soja jest bardzo zdrowa, gdyż prawdopodobnie zmniejsza ryzyko miażdzycy, choroby wieńcowej i niektórych nowotworów, łącznie z rakiem piersi u kobiet. Związki zawarte w soi chronią przed rakiem, hamując zdolność guza do rozwoju odżywiających go naczyń krwionośnych. Soja zawiera również związki o charakterze przeciwutleniającym w postaci izoflawonów (genisteiny i daidezeiny) oraz kwas fitonowy. Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników, które może prowadzić do rozwoju guza. Korzystny wpływ soi na serce wydaje się być głównie związany z obniżeniem poziomu cholesterolu i poprawieniem profilu lipidów krwi. W pracy zaprezentowanej na ostatniej konferencji American Heart Assocation, poświęconej epidemiologii, badacze podzielili badaną populację na dwie grupy, w których zastosowano różne diety, jednakowe pod względem liczby kalorii i ilości tłuszczów nasyconych. Pierwsza dieta była typowo amerykańska, a druga zawierała dużo produktów pochodzenia roślinnego, w tym sojowych, oraz pełnego ziarna. U osób stosująych drugą dietę zaobserwowano poprawę dotyczącą lipidów krwi, mimo jedzenia tej samej ilości tłuszczów nasyconych, co w pierwszej grupie, (w której jedzono głównie produkty przetworzone, mięso itp.)
Istnieje potrzeba dalszych badań na ten temat, zwłaszcza w świetle ostatnich doniesień o pogorszeniu się zdolności umysłowych u ludzi, którzy jedli przez wiele dziesiątek lat dużo soi w postaci tofu. Niektórzy badacze przestrzegają również przed nadużywaniem soi i połykaniem trabletek zawierających izoflawony tak, jakby to były cukierki. Nie da się jednak zaprzeczyć, że stosowanie urozmaiconej diety, opartej głównie o produkty roślinne, jest korzystne dla zdrowia.
W odżywianiu kulturystów często mówi się jedynie o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i innych składników odżywczych, by umożliwić przyrost mięśni i mieć dużo energii potrzebnej do treningu. Zdrowe odżywianie się wymaga więcej uwagi i czasu, ale da się ono pogodzić z odżywianiem w kulturystyce. Odżywiając się białkami zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, spełnia się zarówno wymogi diety kulturystycznej, jak i zdrowego odżywiania. Połączenie soi z serwatką zapewnia zalety jednego i drugiego.


Źródło: FLEX
husky jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 18:18
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2006
Postów: 670
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

Respekt !!! Super artykuł !!!! Tym bardziej ze myslalem ostatnio czy nie zrobic exprymentu i nie dolozyc soji do diety. . . Nie mialem jednak czasu pojechac do jakiegos Hipermarketu zobaczyc jakie produkty sa dostepne. Znajomy jednak mowil mi o jakis Kotlecikach sojowych ktore widzial w makro, co o tym myslisz ??



Jakie produkty sojowe, moge kupic np w sieciach tesco, auchan czy carefur?? Bo tylko te mam w miare blisko. Czy wszysko sojowe jest dobre, bo to ze mleko sojowe jest ok, ale co z tymi klopsikami ?? A wiem tez ze moge nie daleko dostac chleb sojowy? Wiec ??
Bloodmoon jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 20:16
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: Sep 2006
Postów: 3 632
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

chleb i kotleciki jak najbardziej ok
1hustler jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 20:39
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: Jul 2006
Postów: 1 466
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

wydaje mi sie że te kotlety to właśnie tylko ciekawy bilans, a zbyt zdrowe nie są .. kojarzą mi sie osobiście z przetwarzaniami i chemią spożywczą ... co nie znaczy że od czasu do czasu można sobie schrupać .... mam 3 kg czystej soi i smak jest ...... gorszego szajsu nie jadłem jeszcze ...
wszok jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 21:02
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 1 016
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

Kotleciki sojowe są jak najbardziej ok, kiedyś zjadałem 100g dziennie (bez panierki) smak jednak był paskudny, więc robiłem je z sosem do spaghetti, wtedy były dość jadalne
husky jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 21:05
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: Mar 2006
Postów: 1 604
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

Tez jadlem te kotlety, ku... nigdy wiecej mimo iz dieta wymaga urozmaicenia
__________________
"jesteś panem swego ciala - wybór należy do ciebie, wybór między iglą a tabletką"
martl jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 22:18
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2006
Postów: 670
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

O boze To troche wtopilem, bo kazalem starszej kupic w makro zgrzewke takich kotletow (5 paczek, w paczce jest ich 15 ) Mama ma siec sklepow spozywczych i codziennie okolo 4 rano robi zaopatrzenie. . . Jak mi je jutro o 7 rano przywiezie to to bedzie moj pierwszy posilek zaraz po sniadaniu, to wejde na forum i zdam relacje. . . Hahhaha ale beda jaja


A co do mleka, to nie wiecie gdzie moge zakupic ??
Bloodmoon jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-05-2008, 22:56
Użytkownik
Super Expert
 
Zarejestrowany: May 2007
Postów: 1 016
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

Dla fanów soi polecam sklepiki ze zdrową żywnością, tam dostaniesz mleko sojowe, a nawet pasztet sojowy...

Kotlety zrobione w panierce są jadalne, ale z uwagi na tłuszcze (i czas) ja jadłem bez
husky jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-05-2008, 03:11
Użytkownik
Dobry paker
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Postów: 342
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

Moj brachol wknaca soje gotowana-nie dosc, ze jebi***, to kiedys tak z ciekawosci chcialem zjesc... Zjadlem 1/3 i dodam, ze na chama, ale dalej mi nie poszlo ;/ Jesli chodzi o to, to nie zmusze sie niestety... Bloodmoon i jak z tymi kotlecikami A i jak to cenowo wychodzi??? Jak siedzialem na chacie, to kupowalem ryz z soczewica- nie najgorszy smak i w 100g bylo przeszlo 18g bialka... Dobra Bloodmoon jak sprobujesz zdaj relacje odnosnie smaku i jak cenowo...
b_malin jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-05-2008, 12:55
Użytkownik
Expert
 
Zarejestrowany: Apr 2006
Postów: 670
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Domyślnie Odp: Białko sojowe

PRZE....NE !!!


Mama przywiozla mi w panierce i bez

-W panierce ujda, smakuja jak odgrzewane kotlety mielone z pietrzuszka w srodku :P Ale maja dosyc duzo tluszczy, czyli mozemy uzyc takich max 100g dziennie. . .


-Bez panierki hmmm. . . Gdyby ktos mi zadal pytanie, jak smakuje gowno odpowiedzialbym zjedz "Kotleciki sojowe bez panierki" to sie dowiesz !! Masakra. . . Ale ze nie jestem piSda to zjem, a na drugi raz sprobuje czegos innego sojowego. . .


Ogolnie kotleciki robilem na dwa sposoby - z sosem smietanowym w garnku i z sosem chinskim i warzywami na patelni. . . Pierwszy eksperyment wypadl lepiej. . . Sprobuje jeszcze z sosem pomidorowym i sosem do spghetti tak jak Husky pisal


Z czego mozemy wywnioskowac ze jutro bedzie kolejna relacja z cyklu "Bloodmoon i bialko roslinne" Hhehe
Bloodmoon jest offline  
Wrzuć na Facebook Wrzuć na Blip Wrzuć na Wykop Share
Odpowiedź z Cytatem
Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów
BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony
Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odp. Ostatni post / autor
Białko Semo Suplementy i odżywki 2 29-03-2011 21:34
Sojowe Leczo Arnold Przepisy na pyszne dania 0 12-03-2011 12:08
białko golon Suplementy i odżywki 2 19-11-2007 23:08
Białko fiodor Suplementy i odżywki 7 30-09-2006 08:18
bialko sojowe vedor Odżywianie i dieta 3 02-09-2006 00:31

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 06:54.
Body Attack Sports Nutrition
Trec Nutrition - Sport And Fitness Supplements
HiTec Nutrition - Odżywki dla sportowców
Kelton - Sprzęt do  siłowni, kulturystyczny, ławeczki
Activlab
Sylwester Szymczuk
Kategorie / Producenci

Ostatnie obrazki

Kulturystyka: Newsletter
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin