Odp: Andrzej Kołodziejczyk-dziennik treningowy V-ce Mistrza Świata
Jeśli można to zadam jeszcze jedno pytanko dotyczące diety. Czy posiłki które przygotowujemy z 1 dniowym wyprzedzeniem ( ja zawsze robie na wieczór i jem na następny dzień) mogą szkodzić pracy zołądka ? Wiadomo że nie każdy może sobie podgrzać zimny posiłek. Czy takowy może spowodować biegunke i wymioty ?
Jeżeli przygotowywujesz wieczorem posilki ze świeżej żywności i przechowujesz je w lodowce do rana to nie powinny zaszkodzic.Ja zwlaszcza latem zabieram jedzenie do lodowki turystycznej w samochodzie.Druga sprawa że takie jedzenie nie smakuje dobrze.Ja gdy jestem gdzies w drodze to chociaż kupuje do posilku gorącą herbatę.
Jeżeli chodzi o węglowodany to w diecie powinny przeważac zlozone,jednak kilka owoców napewno nie zaszkodzi a urozmaici diete i zaspokoi chęc na slodkie.Ważne zeby nie przsadzic i nie zjesc np 2 kg bananów czy jabłek a także żeby nie spożywac ich bezposrednio przed treningiem po podnoszą gwaltownie poziom cukru.Jednak podczas redukcji trzeba ograniczyc powaznie owoce.
Dzisiaj zrobilem 30 minutową sesje aerobów.Nie robilem ich w ogole od ponad 4 miesięcy,ale widze ze przemiana materii zaczyna spowalniac.Objawia się to zmniejszonym apetytem i wiekszą dynamiką przyrostu tkanki tluszczowej.Nie chcialbym juz przekroczyc tego poziomu zatluszczenia zwlaszcza ze niedlugo zacznę etap zwiększania masy mięsniowej.Bedę kręcil 3 razy w tygodniu po pół godziny.
Chciałbym poprawić grubość pleców bo szerokość mam dobrze rozwiniętą. Z góry napiszę, że martwego ciągu nie robię na początku treningu ze względu na to, że potem ciężko jest mi utrzymać proste plecy przy ciężkich wiosłowaniach a poza tym lepiej czuję to ćwiczenie pod koniec treningu niż na początku. Rozpisałem sobie taki trening ale nie wiem czy nie jest on czasem przeładowany. Mój staż to 4 lata, trzymam dietę i dbam o regenerację.
Panie Andrzeju - w przypadku redukcji - ilość aerobów (czasu kręcenia) w ciągu dnia jest uzależniona od poziomu tkanki tłuszczowej. Jaki jest optymalny czas treningu aerobowego w ciągu dnia przy założeniu dużej ilości tkanki tłuszczowej do spalenia. Czy mogę kręcić dwa razy dziennie po ok 60 min? Czy taka ilość aerobów nie pomniejszy znacznie mojej masy mieśniowej?
Witam Andrzej
Mam jedno pytanie : Mam problem z barkami a dokladnie to tylko bocznego aktonu ,przedni mam bardzo duzy ale boczny odstaje i barki wydaja byc sie nieco waskie .Co bys poradzil na rozbudowe i wypelnienie tego aktonu ?
Jeżeli chodzi o plecy to dorze że jest dużo cwiczen bo jest to duża grupa mięsni.Ja bym w Twoim planie wioslowanie półsztangą stosowal wymiennie z wioslowaniem hantlą zwłaszcza ze robisz jeszcze martwe ciągi.
Arnold tak jak napisalem jezeli wieczorem przygotowales posilki ze swiezych produktow i lezały calą noc w lodowce to na drugi dzien powinny byc w porządku.
2 razy 60 min.aerobow to wedlug mnie za dużo i jest duże prawdopodobieństwo utraty mięsni.Ja uwazam że 45min dziennie powinno wystarczyc a tempo spalania regulujemy dietą.
Na boczny akton oczywiscie najlepsze są unoszenia bokiem ze sztangielkami,tylko trzeba tak je wykonywac żeby wyizolowac boczny akton.Wazne jest żeby podczas unoszenia zewnętrzna częsc dloni byla wyżej od kciuka.Wyobrazaj sobie jakbys wylewal wodę z dzbana.Dobre jest tez unoszenie sztangi lamanej wzdłuz tulowia do brody szerokim chwytem.
Dzisiaj plecy
Sciąganie drążka wyciągu pionowego chwytem neutralnym
1 seria 15powt
2 seria 15powt
3 seria 12powt
wąski chwyt
1 seria 15powt
2 seria 12powt
przenoszenie na wyciągu z liną
1 seria 15powt
2 seria 12powt
wioslowanie siedząc