06-02-2016, 16:33
| Użytkownik Nowicjusz
Podziękował: 0
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
| 4 dniowy trening - kiedy jakie partie?
Cześć, na początek, jako że to mój pierwszy post to się przedstawię - Michał, staż na siłce: pół roku, a więc żółtodziób
Planuję zmienić plan treningowy ale nie do końca jestem pewien jak rozłożyć partie mięśni na poszczególne dni, mój wstępny plan to:
Poniedziałek: ramiona, nogi
Wtorek: Barki, brzuch
Czwartek: Plecy, przedramiona
Piątek: Klatka, brzuch
Zaczynam od ramion w poniedziałek, ponieważ to moja najsłabsza strona i chciałbym się na nich skupić, łączę je z nogami, bo jest to moja najmocniejsza partia i uważam, że nie potrzebuję poświęcać im całego treningu a na dodatek nie koliduje z ramionami. Następnie barki, żeby ramiona odpoczęły, plecy przed klatką, ponieważ chcę żeby tricepsy były jak najbardziej wypoczęte bo klatkę mam słabszą. Brzuch 2x z 2 dniową przerwą odpoczynku i przedramiona w czwartek.
Na ramiona i nogi mam zamiar stosować superserie (bicek i tricek, dwugłowy z czworogłowym) a podczas treningu barków, pleców i klatki dropsety. Ćwiczeń i zakresu powtórzeń jeszcze nie ustaliłem bo najpierw chciałem się zapytać czy taki hormonogram wygląda w ogóle logicznie czy lepiej coś pozmieniać?
|
| | 
07-02-2016, 17:18
| Moderator Super Expert
Dostał 296 razy "Dzięki" w 285 postach
| Odp: 4 dniowy trening - kiedy jakie partie?
W kwestii rozkładu, skoro masz 4 dniowy plan zrób klasyczny split skoro jest nowicjusz. Po za tym startujesz od dużych grup najpierw ponieważ więcej Hgh wydzielasz. Jesteś młody i masz mały staż, dlatego nie baw się od razu w super serie, bo na tą metodyke jeszcze masz czas.
|
| |
07-02-2016, 22:49
| Użytkownik Nowicjusz
Dostał 0 razy "Dzięki" w 0 postach
Dzięki za odpowiedź, jednak mam wciąż kilka pytań. Czemu muszę zaczynać trening od większych partii mięśni? Co mi da, że zacznę duże partie w poniedziałek i wytworzę więcej gh niż trenując ramiona? Przecież jeśli zacznę od ramion a potem zrobię resztę to w przeciągu tygodnia mój organizm wyprodukuje takie same ilości gh. Kolejne pytanie, to dlaczego mam odkładać superserie w czasie? No i ostatnie pytanie to skąd wiesz, że jestem młody? Wieku nigdzie nie podawałem |
| |
08-02-2016, 09:19
| Moderator Super Expert
Dostał 296 razy "Dzięki" w 285 postach
Nie czytałeś uważnie. Ćwiczenie dużych partii na początku daje większy wyrzut Hgh, a to ma związek z rozwojem mięśni i anabolizmem  Dlaczego odkładać superserie?? Bo to metoda dla bardziej zaawansowanych to raz, a dwa nie zrobiłeś porządnego splitu jeszcze nie ćwiczyłeś normalnie w seriach i z odpoczynkiem - minuty a już chcesz super serie. Na to przyjdzie czas jeszcze. To tak samo jak byś chciał się łapać za [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] i zamiast zaczać od standardowego monohydratu [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować] już byś się bawił w stacki kreatynowe. Nie podawałeś wieku, ale to wynika z Twojego pierwszego posta, jak piszesz, oraz stażu pół rocznego jak i teraz w powyższym poście się wydałeś  Ale spokojnie każdy zaczynał i dobrze że piszesz o porady a nie robisz po swojemu, jak byś wszystkie rozumy pozjadał. Kto pyta nie błądzi więć śmiało pisz jak Cię coś nurtuje. Pozdrawiam
|
| |
08-02-2016, 16:02
| Użytkownik Dobry paker
Podziękował: 8
Dostał 63 razy "Dzięki" w 59 postach
Po pierwsze plus za to, że pytasz i układasz trening z głową. To się zdarza rzadko u "żółtodziobów". Zgadzam się z przedmówcą, jesteś na początku drogi "kulturystycznej", nie ma sensu kombinować na siłę. Klasyczny split w zupełności wystarczy 3x w tygodniu, ewentualnie możesz dorzucić nogi jako czwarty trening, ale poświęcony tylko im. Zawsze zaczyna się trening od większej grupy mięśni, ma to swoje podłoże zarówno w biomechanice ludzkiego ciała jak i zdrowemu rozsądkowi. Im większa grupa mięśni tym więcej stawów i mięśni wspomagających angażuje oraz mocniej obciąża układ nerwowy i stymuluje wyrzut hormonów anabolicznych. Na Twoim przykładzie - po wstępnym zmęczeniu układu nerwowego przez trening ramion, może on być niezdolny do maksymalnego pobudzania mięśni tak dużej grupy jaką są nogi (nogi stanowią prawie połowę masy naszego ciała) |
| | Tagi | barki, barków, doda, dwugłowy, ego, hgh, klasyczny, klatka, klatkę, michał, mięśni, moc, nogami, nogi, organizm, osta, partie, plan, pleców, plecy, porady, post, powtórzeń, pytanie, serie, siłce, stosować, strona, superserie, suplementy, trening, treningowy, treningu, tricepsy, większy  | Narzędzia wątku | | Wygląd | Wygląd liniowy | |